Следвайте Гласове в ТелеграмМного има да говорим по тази тема какви

...
Следвайте Гласове в ТелеграмМного има да говорим по тази тема какви
Коментари Харесай

Васил Терзиев: Не всяка структура на ДС е била мракобесна

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Много има да приказваме по тази тематика какви са били тези служби, че не всички са били идентични. Не всяка една конструкция е била мракобесна и не всеки се е занимавал с доносничество, мръсни поръчки, експорт на каптагон и всевъзможни други неща, които слагаме под един знаменател. Много от тези хора, които са работили в тези структури, са се грижили за ползите на страната по друг метод. Така отговори на въпрос, обвързван с предишното на негови близки, работили в структурите на Държавна сигурност, претендентът за столичен кмет на ПП-ДБ Васил Терзиев. Въпросите бяха задавани в директна връзка в Туитър и Ютюб от живеещия във Виена Емил Ценов.

Темата провокира сериозен публичен интерес откакто първият началник на комисията по досиетата и някогашен депутат Методи Андреев оповести, че с Държавна сигурност са свръзани дядото на Терзиев по бащина линия, братът на дядо му, татко му и чичо му, а майка му години наред е разполагала с достьп до свръхсекретна информация.

" Всяка естествена страна от Бангладеж и Бурунди до най-развитите има такива структури и те се грижат за ползите на страната по друг метод ", изясни кандидат-кметът.

Той призна, че " Държавна сигурност предишното " на околните му е било тематика на диалог още при разискване на кандидатурата му, по тази причина не е бил сюрпризиран от офанзивите и е очаквал това да бъде съществена " точка за офанзива ".


По-късно той доразви тематиката с уточнението, че не се е запознавал с досиетата на роднините си, защото законът не му разрешава достъп до тях. По тази причина и не може да направи информацията в тях общодостъпна.

Законът не ми разрешава да дам достъп, до момента в който има други живи наследници, защото това би трябвало да се случи с тяхно единодушие. Единствените, които имат достъп до тези документи, с изключение на господин Методи Андреев, който свобдно разполага с тяхното наличие и знае неща, които аз не знам, са моите родители. Те не са ги гледали, не са се срещнали, аз няма какво да направя персонално, с цел да получа достъп. Ако те не желаят да ги видят, аз няма по какъв начин да ги видя.

Терзиев сподели още, че тематиката за него не е сензитивна и е обикновено да има публичен интерес.

Няма нищо сензитивно. Нормално е, поради на това какъв брой доста подправени истории има за службите - кой какво е правил, каква е разликата сред техническо разузнаване, сред външнополитическо и какво вършат в действителност мракобесните структури като 6-то управление; кой е провел палежа на Партийния дом, кой е изнесъл досиетата. Това са едни други хора, които доста постоянно провеждат тъкмо тези дейни мероприятия в днешно време, добави кандидат-кметът на ПП-ДБ.

Според него би трябвало да има Музей на закононарушенията на комунистическия режим, на култа към личността и всевъзможни други музеи, свързани с този интервал от историята ни, които " да демонстрират времето, каквото е било ".

Един от проблемите на прехода е, че не сме осведомени с същинските обстоятелства. Аз да вземем за пример доста неща научих около кино лентата на проф. Келбечева " Второто Освобождение ". За да построим едно по-добро общество, би трябвало да разберем историята каквато е била, разяснява той.

На въпрос за МОЧА и улиците с съветски имена Терзиев отговори, че за паметника към този момент има решение, а улиците, които носят имената на " много противоречиви персони ", би трябвало да се преименуват. " Надявам се да се научим да възхваляваме нашите герои ", добави той, само че призна, че това не е първата тематика, с която би се захванал.

Кандидатът за кмет беше запитан и за позицията му по войната в Украйна.

Моето персонално отношение съм го изразявал нееднократно. Аз съм подслонявал украински бежанци в мой дом, плащал съм наемите на други, дарявал съм пари за всевъзможни акции и на място, и в Украйна. Смятам, че това най-ясно показва моята позиция за това какво е моето мнение, кой е агресорът, кой няма място на непозната територия. Всички митинги и шествия, на които съм ходил в София, са с жълто-синьото знаме. Разбира се, за това не се знае, защото към момента нямам рефлексите всяко нещо, което върша, да го удостоверявам. Това, което съм правил през годините, съм правил по разбиране и не ми е трябвало изобщо да го маркетирам, с цел да знае по-голямата част от обществото за него, само че в този момент се постанова да се потвърждава позиция, сподели той и акцентира, че не трябва да забравяме и проблемите на хората по нашето Черноморие и кой с каквото може да помогне.

Запитан каква е персоналната му мотивация да се включи в акцията за кмет на София Васил Терзиев сподели, че съумелите хора би трябвало " да се ангажират с обществена активност, да връщат на обществото ". Призна, че е имал и други оферти (но не от БСП) през годините, само че този път обстановката " беше по-различна и мога да дам нещо ".

Първите три неща, които би направил като кмет

Най-важно е да продължим това, което сме дали обещание, обвързвано с прозрачността на Общината. Изключително значимо е да не се гледа на Общината като външно тяло. Хората би трябвало да имат информация какво се случва. Имаме дълготрайни проекти за възстановяване на връзката и прозрачността, по какъв начин да се ангажират жителите по огромните планове. Втората стъпка е да разберем каква е действителната обстановка с одити на огромните поръчки и контракти, с цел да знаем къде и по какъв начин ще запушваме дупките. Трето нещо е да променим процеса на проекто-планирането. Това е огромен проблем, прави се работа, само че без кой знае какъв резултат. Ще търсим дребни бързи победи във всеки регион, изясни Терзиев за задачите си през първите 100 дни.

Според него в тази акция тематиката за икономическото развиване премия не е централна, а би трябвало да бъде 
" Нужно е градът да се развива в посока Север – индустриални зони, софтуерни паркове. Да се интегрират областите към София, да се основат по-добри транспортни връзки ", сподели той. Според него столицата не се брандира като задоволително добър туристически артикул и точно в тази посока вижда капацитет.

Терзиев отговори и на въпроси за Топлофикация, мръсния въздух в столицата, сметосъбирането, паркирането и строителството. Сподели, че градът-пример за него е Сингапур като цялост от " модерност и зеленина ". Декларира подготвеност да работи за налична среда за хората с увреждания и майките с детски колички. За персонална идея разгласи построяването на задоволително детски градини в столицата.

На въпрос по какъв начин би работил с Общински съвет, в който ПП-ДБ нямат болшинство, той съобщи:

Нашата упоритост е да имаме болшинство, само че всички ние сме дължни да пазиме интереса на жителите. При верни връзка и упования, без значение от конфигурацията, могат да се вземат верни решения. Докато в бизнеса можеш да избираш с кого да работиш и да вземаш много от решенията, в обществената администрация би трябвало да защитаваш интереса на всички и да има бистрота, тъй като управляваш непознат запас, заключи Васил Терзиев.

Инфо: OFFNews.bg

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР